Всички знаем откъде произхождат фрази като „ахилесова пета“, „едипов комплекс“, „адамова ябълка“ и т.н. Има обаче много думи, които използваме в ежедневието си, за които дори не подозираме, че произхождат от имена на истински хора, живели някога. Тези имена са станали толкова популярни, че ги използваме без да знаем откъде произлизат. Вижте една част от тях в канала "OMG Facts" във vbox7.

Сандвич

Английският аристократ от 18ти век Джон Монтагю, 4-ти граф на Сандуич, обичал да играе на карти с приятели и да мези с месо между два резена хляб, за да не прекъсва играта и да не използва вилица. Впоследствие и приятелите му започнали да си поръчват "същото като Сандуич" и от там се родил термина сандвич, който станал нарицателно за всички комбинации на две парчета хляб с някаква плънка между тях.

Бойкот

През 1880г. управителят на голямо ирландско имение, капитан Чарлз Бойкот отказва да намали данъците на местните земеделци. Те спират да работят и го игнорират по всякакъв начин. Така фамилията му става нарицателна.

Мавзолей

Думата произлиза от името на Цар Мавзол, персийски наместник в областта Кария. След смъртта му, неговата жена (и родна сестра) му издига величествена гробница, наречена на негово име.

Мелба

Нели Мичъл е сопрано, което не се радва на особен успех в Мелбърн и затова тя опитва късмета си в Европа. Там става изключително успешна и известна като "Нели от Мелбърн" и оттам -Нели Мелба. Един от най-известните готвачи на всички времена е французинът Огюст Ескофие, измисля десерта през 1892 г. и го кръщава на нея. Праскови, малинов сироп и ванилов сладолед! За да е сигурен, че всички са видели неговото изобретение, както и че всички знаят, че мелбата с праскови е за оперната певица, той го излага заедно с огромна ледена скулптура на лебед, използвана в операта на Вагнер „Лоенгрин“, в която играе Мелба.
 

Гилотина

Д-р  Жозеф Игнасий Гилотен е известен парижки лекар, който е сред инициаторите за въвеждане на по-хуманно смъртно наказание. Така през1791г. се ражда уреда за обезглавявания, наречен на негово име.
 

Садизъм

Френският аристократ Маркиз дьо Сад е автор на редица текстове в които описва сексуални фантазии с акцент върху насилието. Така през 19 век се появява думата "садизъм".

Силует

Етиен дьо Силует бил министър на финансите на Франция през 1759г. Той въвежда нови данъци и дребнави икономии, като панталони без джобове и портрети изработени от сянката на позиращия.

Мазохизъм

Моделът за това поведението, което днес наричаме „мазохистично“, е бил Леополд фон Захер-Мазох - австриец, който изживявал своите мазохистични фантазии и след това пишел за тях в най-известната си творба „Венера с кожените дрехи“ (Venus in Furs). В нея той описва пътуване с трета класа, докато любовницата му пътува с първа класа, облечена с кожени палта, като той бива неин роб, когато тя реши.

Дизел

Рудолф Кристиан Карл Дизел е немски изобретател роден 1858г. През 1897г. създава едноименния двигател , който първоначално е работел с растителни масла - сипваш 1 туба олио и палиш звяра.