Има ли общо между град и градушка?
Има ли общо между град и градушка? / ThinkStock/Getty Images
Има ли общо между град като населено място и градушка?
82779
Има ли общо между град като населено място и градушка?
  • Има ли общо между град като населено място и градушка?

Има ли общо между град като населено място и градушка?

Думите за валежа от ледени късове и населеното място са поразително сходни днес, но такива са и в славянската традиция. Всъщност такива са чак до корените си, които са индоирански. Много стари протоевропейски следи има тази дума, което означава, че връзката между тези две неща е много стара. Нещо повече. Те произхождат от едно и също място. Но какво е това място, какво всъщност означава коренът им? Това е големият въпрос.

Град води корена си от древното хра. Заради подобни гърлени звуци в славянските езици често пъти има дублиране на звука г и х - герой, херой. В руския език- гари, години, Гимлер, Гитлер. Така е и с храт и град. В чешкия език например град е храт. Преди да изясним какво означава корена хра, нека кажем, че връзката не е само в славянските езици. При нас ограда, градя са производни от този корен. Оградата е ограничено място, защитено. Вземете думата вардя, пазя и я сравнете с старофренското варда. Оттам идва немското garde -пазя, на английски - guard .

Градина е също с този корен-ограничено място. Но в един смисъл хра значи дом, място за живеене в древното му значение. Ако се върнем още по-назад означава земя, основа. Оттам грунд, garden, garten. Дори на руски грозде е виноград, тоест вино, което идва от земята. Това ни отвежда до протосмисъла на хра-земя, пръст. Домовете са от пръст, кал. Всички европейски езици взимат от там идеята за градеж, ограждане, охрана, вардене, градина. Това е пръст, парче земя, основа, грунд, място, от което живеем, в което живеем. Градът е нещо, което е изградено от пръст, кал, земя, оградено е, пазено е.

Но къде е тук валежът? Какво представлява градушката, градът, който пада от небето, големите ледени късове? Земята се покрива с лед, от небето сякаш вали замръзнала почва. В литовския език думата е грудас-замръзнала земя. Грудас всъщност не е нищо друго освен град в смисъла на твърда почва, грунд.

Ето как думата за градушка и думата за дом всъщност произлизат от един и същи корен- на земя пръст. Дори в думата на немски- hagel или на английски - hail е останал коренът ha. Това е отговора на въпроса. Да, има общо между град като населено място и градушка. Те произхождат от един и същи корен-твърда земя, почва.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате