Илон Мъск
Илон Мъск / Gulliver/Getty Images
Илон Мъск - най-богатият човек в света, който има 10 деца, призова хората по цял свят да правят повече бебета, след като определи демографския срив за едно от най-големите предизвикателства на пранетата ни, предаде АФП. 

"Повярвайте ми: кризата с бебетата е голям проблем", заяви 51-годишният бизнесмен пред репортери в Ставангер, Югозападна Норвегия, преди да участва в конференция по енергетика.

Запитан за най-големите предизвикателства, пред които е изправен светът, основателят на компанията "Тесла", произвеждаща електромобили, посочи прехода към възобновяема енергия, но веднага след това се спря на  раждаемостта - "един от основните, според него, но по-малко споменавани  проблеми".

В западните общества, както и в силно населени страни като Китай, раждаемостта постоянно намалява, отчасти поради застаряването на населението.   
Той заяви, че по-голямата раждаемост е важна за продължаването на цивилизацията.

"Казват, че цивилизацията може да изчезне по време на бум или срив.  Ако нямаме достатъчно деца, ще умрем, охкайки, носейки памперси за възрастни. Това ще бъде потискащо", добави той.

"Да, правете повече бебета", заключи той. "Поне правете достатъчно бебета, за да поддържате населението. Не искаме то да намалее толкова, че да изчезнем."



Илон Мъск е с три развода. Има десет деца, едно от които умира на 10-седмична възраст. Друго - транссексуално момиче, неотдавна подаде официална молба да промени фамилното си име и пола си, за да прекъсне всички връзки с баща си.

Американската преса разкри, че през ноември изпълнителната директорка на "Нюралинк" е родила близнаци от него само няколко седмици преди певицата Граймс да роди дъщеря им.