Игрите на глада: Възпламеняване“ дебютира с рекорд
Игрите на глада: Възпламеняване“ дебютира с рекорд / Форум Филм България

"Игрите на глада: Възпламеняване“ (The Hunger Games: Catching Fire) оглави северноамериканския боксофис, като спечели 161 млн. долара през първия си уикенд на екран, което е най-добрият филмов дебют през месец ноември в историята на киното. Във втората част от поредицата Катнис Евърдийн и Пийта Меларк се завръщат у дома след победата си в 74-те "Игри на глада". Сега те трябва да напуснат семействата и най-близките си приятели, за да поемат на "Турнето на победителя". В лентата участват носителката на Оскар Дженифър Лорънс, Лиам Хемсуърт, Джош Хъчерсън, Елизабет Банкс, Лени Кравиц и др.

На второ място остана лидерът от последните две седмици „Тор: Светът на мрака“ (Thor: The Dark World). Епичният екшън спечели 14.1 млн. долара през уикенда и общо 168 милиона за три седмици прожекции в Северна Америка. Лентата, която разказва историята на бога на гръмотевиците Тор, въвлечен в битка със загадъчен враг, предшестващ самата Вселена, е със звездното участие на Крис Хемсуърт, Натали Портман, Кат Денингс, Том Хидълстън, Рене Русо, Идрис Елба, Джейми Алекзандър.

На трето място остана комедията „Ваканцията на кума“ (The Best Man Holiday) с 12.5 млн. долара приходи от уикенда и общо 50.4 милиона за две седмици на екран. Лентата разказва историята на Куентин и Харпър, които заедно с няколко други свои приятели от колежа се събират за да отпразнуват коледните празници. бившите състуденти да станат публично достояние точно в най-неподходящия момент. Звезди в комедията са Реджина Хол, Терънс Хауърд, Тай Дигс, Морис Честнът.

Комедията „Кой е баща ни?“ (Delivery Man) с Винс Вон и Коби Смълдърс в главните роли е на четвърто място с 8.21 млн. долара приходи от първия си уикенд на екран. Лентата разказва историята на Дейвид Уозниак, който преди години е изкарвал допълнителни пари като е бил донор на сперма в местна клиника. Един ден обаче той разбира няколко изненадващи неща - в ролята си на анонимен донор той е биолигичен баща на над 530 деца. И сега голям брой от тях искат да научат неговата истинска самоличност.

В средата на северноамериканския боксофис е анимацията „Свободни птици“ (Free Birds) с 5.3 млн. долара приходи от уикенда и общо 48.6 милиона за четири седмици на екран.

На шесто място е "Последният пенсионерски запой" (Last Vegas), който има 4.4 млн. долара приходи от уикенда и общо 53.9 милиона за четири седмици прожекции в САЩ и Канада. В лентата трима пенсионирани стари приятели решават да вдигнат голямо ергенско парти в Лас Вегас за техния другар и известен женкар Били, който е решил да се ожени за доста по-млада от него жена. Звезди в комедията са Майкъл Дъглас, Робърт Де Ниро, Морган Фрийман, Кевин Клайн.

На седмо място е „Лошият дядо“ (Bad Grandpa) с 3.45 млн. долара приходи от уикенда и общо 95.5 милиона за пет седмици по кината в Северна Америка. Комедията с участието на Джони Ноксвил идва от създателите на Jackass и проследява пътешествието на циничния 86-годишен дядо Ървинг Зисман и неговия 8-годишен внук Били из Съединените американски щати.

Осми е „Гравитация“ (Gravity) с 3.31 млн. долара приходи от уикенда и общо 246 милиона за осем седмици прожекции в САЩ и Канада. Лентата с участието на Сандра Бълок и Джордж Клуни проследява историята на медицинския инженер д-р Райън Стоун и ветерана астронавт Мат Ковалски, които претърпяват злополука и се озовават в открития космос.

На девето място се нарежда историческата драма „12 години в робство“ (12 Years a Slave), който е спечелил 2.8 млн. долара през уикенда и общо 29.4 милиона за шест седмици на екран.

Топ десет завършва „Клубът на купувачите от Далас“ (Dallas Buyers Club). Лентата с участието на Матю Макконъхи, Дженифър Гарнър и Джаред Лето е спечелила 2.77 млн. долара през уикенда и общо 6.45 милиона за четири седмици прожекции в Северна Америка. Драмата по истински случай разказва историята на Рон – обикновен електротехник от Далас, който през 1986 година разбира че е болен от СПИН. Докторите му дават само няколко месеца живот, но той отказва да приеме тяхната прогноза. Вместо това, Рон, с помощта на лекарката си Йив Сакс и страдащия от същата болест Рейън, създава свой нелегален канал за трафик на забранени за времето си алтернативни лекарства.