Игра на тронове разби още един рекорд на наградите Еми
Игра на тронове разби още един рекорд на наградите Еми / Guliver/Getty Images

Фентъзи епосът "Игра на тронове" и комедията "Вице" за втора поредна година спечелиха водещите отличия на 68-ата церемония за наградите Еми в Лос Анджелис - за най-добър драматичен и комедиен сериал, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Холивудските красавици на червения килим на наградите Еми вижте в галерията тук

"Игра на тронове" стъпи на церемонията с най-много номинации - 23, като спечели 12 награди заедно с присъдените миналата седмица шест за креативни постижения, включително за най-добра режисура и най-добър сценарий. В категорията за най-добър драматичен сериал той надделя над конкуренти като "Господин Робот", "Обадете се на Сол", "Американците", "Вътрешна сигурност", "Къща от карти", "Имението Даунтън".

Така "Игра на тронове" стана рекордьор по общ брой награди Еми - 38, като измести сериала "Фрейзър" от тази позиция с една статуетка. "Имаме честта да стоим тук пред вас, защото Джордж Мартин създаде свят, в който всички ние живеем и играем", каза единият от създателите на телевизионния фентъзи епос Дан Вайс.

Най-добрите телевизионни сериали на всички времена

"Народът срещу О'Джей Симпсън" спечели 5 от 22-те награди, за които беше номиниран, включително за кратък сериал, за най-добра актриса и най-добър актьор в мини сериал - Сара Полсън и Кортни Б. Ванс, както и за най-добър актьор в поддържаща роля в мини сериал или телевизионен филм - Стърлинг К. Браун. Заедно с призовете за креативни постижения от миналата седмица статуетките за сериала стават общо 9.

Звездата от "Вице" Джулия Луис-Драйфус спечели петата си награда Еми за ролята си на абсурдната, но изключително амбициозна дама на президентски пост, опитваща се да задържи властта в ръцете си. Актрисата се извини за "настоящия политически климат" седем седмици преди президентските избори в САЩ.

"Мисля, че "Вице" срути стената между комедията и политиката. Сериалът стартира като политическа сатира, но вече прилича повече на документален филм", допълни Драйфус в благодарствената си реч.

Най-популярните герои в историята на киното и телевизията

"Вице" бе номиниран за 17 награди, но спечели едва в три от категориите. За най-добър актьор в комедиен сериал за втори път беше отличен Джефри Тамбор за "Трансродител" ("Transparent").

В категорията за най-добър актьор в телевизионна драма, трийсет и пет годишният Рами Малек измести ветераните Кевин Спейси /"Къща от карти"/ и Лив Шрайбър /"Рей Донован"/ с ролята си в "Господин Робот". "Божичко, кажете ми, че и вие виждате, каквото виждам аз", сподели шокираният Малек пред микрофона.

Татяна Маслани пък грабна приза за най-добра актриса в телевизионна драма за ролята си в "Клонинги". Номинирани в същата категория бяха Клеър Дейнс /"Вътрешна сигурност"/, Вайола Дейвис /"Как да ни се размине за убийство"/, Тараджи Хенсън /"Империя"/, Кери Ръсел /"Американците"/ и Робин Райт /"Къща от карти"/.

С наградите за най-добра актриса и най-добър актьор в поддържаща роля в драма бяха отличени съответно Маги Смит /"Имението Даунтън/ и Бен Менделсон /"По кръвна линия"/.

В категориите за най-добра актриса и актьор в поддържаща роля в комедиен сериал се наложиха Кейт Маккинън ("Saturday Night Live") и Луи Андерсън в "Баскетс".

Наградата за най-добър телевизионен филм спечели "Шерлок: Отвратителната булка".

В категорията за риалити шоу отличието бе присъдено на музикалното предаване "Гласът", а сред телевизионните компании, както и през 2015г., абсолютен победител се оказа HBO с 22 награди.

Наградите Еми за праймтайм предавания се връчват от 1946 г. от Академията за телевизионно изкуство и наука. Победителите получават 3-килограмова статуетка на крилата жена, олицетворяваща муза на изкуствата. В протегнатите си нагоре ръце тя държи атом, символизиращ научно-техническата страна на телевизията.

Водещ на церемонията тази година беше комикът Джими Кимъл, който беше неин домакин и през 2012 г., посочва БТА.