/ Gulliver/Getty Images
"Игра на калмари" и "Тед Ласо" са сред фаворитите за 74-ите телевизионни награди “Еми”, предадоха АФП и АП.    

Церемонията ще се състои в Лос Анджелис в 20:00 часа местно време. Награждаването обещава да бъде бляскаво и празнично, коментират продуцентите Реджиналд Хъдлин и Иън Стюарт. 

Големият въпрос на тазгодишните отличия "Еми" е дали за първи път в историята на телевизионните награди ще бъде отличена неанглоезична продукция. Южнокорейският сериал "Игра на калмар" е основният фаворит за приза в категорията за най-добър драматичен сериал. 

Телевизионните награди "Еми“ са еквивалент на филмовите награди "Оскар“. Именно Американската академия за кинематографично изкуство и наука отличиха една корейска продукция през 2020 г. – игралния филм „Паразит“. 

На телевизионните награди в Лос Анджелис обаче "Игра на калмари“ ще се сблъска със сериозна конкуренция. Сериалът "Наследници“ вече беше отличен с награда през 2020 г., а сега е номиниран в цели 25 категории. "Трудно е за когото и да било да се изправи срещу телевизионен мастодонт като НВО“, коментира Пийт Хамънд, редактор във филмовото списание "Дедлайн“. 

Очаква се отличието за най-добър актьор в драматичен сериал да отиде при Ли Джун-дже от “Игра на калмари”.  В такъв случай южнокорейският актьор би станал първият неанглоезичен актьор, спечелил това престижно отличие. 

В категорията за най-добър комедиен сериал фаворит е "Тед Ласо“, който вече спечели през 2021 г. По всичко изглежда, че и тази година амбициите на екипа са насочени към ново отличие. Комедията въвежда зрителите в света на футбола. 

За най-добър актьор в комедиен сериал основен претендент е Бил Хейдър от продукцията "Бари", в която той е в ролята на убиец, мечтаещ да стане холивудска звезда.

При жените Джийн Смарт е голямата фаворитка за най-добра актриса в комедиен сериал за участието си в "Хитрини" ("Hacks").  

За отличие в категорията за минисериал спорят пет продукции, четири от които са вдъхновени от реални скандали. "Aбстиненция“("Dopesick“) с Майкъл Кийтън показва големия проблем с пристрастяването към опиоиди в САЩ. "Отпадането“ ("The Dropout“) с Аманда Сейфрид разкрива медицински фалшификации, "Пам и Томи“ потапя зрителите в скандала, свързан със сексзаписите на актрисата Памела Андерсън, а "Да откриеш Ана" ("Inventing Anna") разказва историята на измамница в Ню Йорк. Парадоксално, фаворит в тази категория е продукция, чиито създатели не се вдъхновяват от скандали в реалния живот – "Белият лотос“
За актьорски отличия в минисериали фаворити са Кийтън и Сейфрид.

Ветеранът от телевизионното шоу "Събота вечер на живо” Кенан Томпсън ще бъде водещ на церемонията за връчването на наградите "Еми".
БТА