Идва нов ледников период
Идва нов ледников период / снимкa: БГНЕС

Нов ледников период ще настъпи след около 10 000 г., информира „Нейчър“, цитиран от БГНЕС. Според британски и канадски учени това ще се случи заради парниковия ефект и вредните емисии, отделяни в атмосферата в резултат на човешката дейност.

САЩ, Канада, Европа и Русия ще бъдат сковани в лед за векове напред. „Не трябва да изпадаме в паника. Има още много време дотогава“, казва Томас Кроули, учен от Единбургския университет. „Дори можем да избегнем ледниковия период, ако престанем да изхвърляме въглероден диоксид в атмосферата. Но трябва да започнем от днес“.

Астрономът Хабибуло Абдусаматов от обсерваторията “Пулково” в Санкт Петербург пък счита, че новият ледников период ще настъпи много по-скоро – още през 2055 г. Според руския учен той ще продължи 45-65 г. Настъпването на ледников период ще засегне над 80 процента от населението на Земята в икономическо или социално отношение. Последният такъв е бил в началото на холоцена, епохата, започнала пред около 13 000 г. и която продължава и днес.