/ Istock
Язовци, които се заравят под железопътните релси предизвикват хаос във влаковото движение в Нидерландия, като са причинили отмяна на влакове и затваряне на линии, съобщи Би Би Си.

Засегнати са влаковете в северната и южната част на страната, като някои от тях са спрени поне за седмица.
Линията между Ден Бош и Бокстел в южната част на страната беше затворена във вторник, след като бозайниците се провряха под релсите.
Длъжностни лица заявиха, че не е ясно колко дълго ще продължи проблемът, тъй като язовците са защитен вид.

Джон Вопен, главен изпълнителен директор на ProRail - компанията, поддържаща нидерландската железопътна мрежа - заяви, че това е вторият случай в рамките на една седмица, в който услугите са спрени поради активност на язовци.

Той заяви, че справянето с проблема може да отнеме доста време, тъй като операторите на влакове се нуждаят от разрешение за преместване на животните или нарушаване на местообитанието им.

Проверката през последните дни показа, че язовците копаят много по-активно, което има преки последици за безопасността на релсите, заявиха от ProRail.

Копаенето означава, че релсите могат да се свлекат, което излага на риск безопасността на железопътния трафик, допълва тя.
Маршрутът Ден Бош-Бокстел-Ейндховен е важна връзка между северната и южната част на страната и пътническите и товарните влакове по линията ще бъдат засегнати поне до следващия вторник.

По-рано този месец в северната част на страната язовци също се вмъкнаха под железопътните релси близо до Молкуерум в провинция Фризия, което доведе до спиране на обслужването по една от линиите до следващия месец.
Железопътните работници планират да изградят там пясъчен хълм, където язовците могат да изкопаят домовете си.
Вопен заяви, че ProRail води спешни разговори с Министерството на инфраструктурата след спирането на работата.

"Съвместното съжителство с язовците е доста труден ребус за ProRail", пише на уебсайта на компанията, като се добавя, че целта е да се осигури "безопасно движение на влаковете и процъфтяване на популацията на язовците".

 
БГНЕС