Според скорошно проучване ежедневната порция ягоди може също така да пребори когнитивния упадък и сърдечните заболявания при застаряващите възрастни.

Ягодите, пълни с полифенолни съединения, са мощни антиоксиданти. Това ги прави потенциални стимулатори за когнитивните функции и здравето на сърцето. Предишни изследвания показват, че консумацията на само няколко ягоди всеки ден може също да подобри здравето на червата и да облекчи възпаление при заболяване на червата.

Ново проучване, финансирано от Калифорнийската комисия по ягодите, изследователите събират 35 здрави възрастни хора. Те им дават или 26 грама лиофилизирани ягоди на прах, или плацебо в продължение на осем седмици. След четириседмична пауза двете групи се разменят. Изследователите се интересуват главно от въздействието върху когнитивните способности на участниците. Те също така следят кръвното налягане, размера на талията и други показатели за здравето на сърцето.

Ягодите - богат източник на антиоксиданти и витамини за подобряване на здравето

Резултатите са обещаващи. Групата, консумираща ягоди, показва подобрена умствената активност. Контролната група, от друга страна, показва подобрена епизодична памет. Забелязват се повишаване на систолното кръвно налягане (горната граница - бел. ред.) и повишаване на триглицеридите, вид мазнини в кръвта. Междувременно групата с ягоди претърпява спад на кръвното налягане и подобрение в способността на тялото да отблъсква вредните оксиданти.

„Това проучване показва, че консумацията на ягоди може да насърчи когнитивната функция и да подобри сърдечно-съдовите рискови фактори като хипертония“, казва Ширин Хушманд, професор в Училището по упражнения и хранителни науки в щата Сан Диего и главен изследовател на проучването. „Окуражени сме, че една проста промяна в диетата, като добавяне на този плод, може да подобри резултатите при по-възрастни хора.“

Така че, запазете тези ягоди в ежедневния си хранителен план. Те не само имат страхотен вкус, но също така могат да подобрят здравето на мозъка и сърцето ви. 
БГНЕС