/ ThinkStock/Getty Images
Яденето на картофи увеличава риска от високо кръвно налягане, пише британският вестник Daily Express, позовавайки се на американски експерти.

Отбелязва се, че когато се консумира правилно, кореноплодният зеленчук е богат източник на витамини, минерали, диетични фибри и антиоксиданти. Лекарите са установили, че оптималното количество картофи без вреда за здравето е 200-300 грама два пъти седмично.

Превишаването на тази норма обаче заплашва с хипертония. Така че, според учените, яденето на четири или повече порции картофи седмично увеличава риска от високо кръвно налягане с 11 процента. Точният механизъм на действие на зеленчука все още не е установен, но експертите смятат, че проблемът е свързан с високото гликемично натоварване на продукта.

В същото време се отбелязва, че една от най-добрите храни за борба с хипертонията е варено цвекло или сок от цвекло. Препоръчва се продуктът да се вари с кората, за да се запазят максимално полезните му свойства.
Агенция "Фокус"