И Индия ще има Айфелова кула
И Индия ще има Айфелова кула / снимка: Sofia Photo Agency

Копие на Айфеловата кула ще бъде построено на 8000 км от оригинала в Индия, съобщава АФП. Властите в Пондичери, някогашната столица на френска Индия, са започнали строежа на 100-метров модел на известната френска желязна кула, в опит да привлекат туристи към югоизточното крайбрежие. Цената на строежа ще бъде 10 милиона долара.

Кулата в Янам ще разполага с ресторант, галерия с телескопи и асансьор, както и френския оригинал. От върха посетителите ще могат да се насладят на гледката към Бенгалския залив и морския град Какинада.

Министърът за приходите и спорта на Янам Малади Кришна Рао заяви, че за проекта се е вдъхновил от посещенията си във Франция. "Когато за първи път видях Айфеловата кула бях омагьосан от красотата и величието й и когато отново я посетих тази година, помислих си, че трябва да имам подобна кула в моя регион", допълва БГНЕС.

През колониалната епоха Франция се съревноваваше с европейските сили Португалия и Нидерландия за контрол над Индия, преди да я загуби в полза на Великобритания. Пондичери се присъединява към Индия през 1954 г.