Брижит Бардо
Брижит Бардо / Gulliver/Getty Images
Легендарният секс символ на 60-те години - Брижит Бардо днес навършва 86 години.

Брижит Ан-Мари Бардо е родена на 28 септември 1934 г. в Париж, Франция в семейството на Луи Бардо и Ан-Мари. Израства в романо-католически дом от високата средна класа. Като малка учи балет в Националната консерватория за музика и танци в Париж.
 
15-годишна се появява на корицата на френското издание на списание Elle.Тогава е забелязана от френския режисьор и продуцент Роже Вадим, който я представя на своя колега Марк Алегрет. Той ангажира красавицата за филма си Les lauriers sont coupés. Филмът не успява да намери необходимото финансиране, за да бъде заснет, но този проект, макар и неосъществен, се оказва съдбоносен за Брижит, защото определя посоката на професионалното ѝ развитие.
 
Славата обаче я тласка към дълбока депресия, четири опита за самоубийство, четири брака, над 100 любовници, включително жени, и нежелана бременност с последвало трудно раждане, разказва "Дейли мейл".
 
Нейното име се свързва не само с киното и актьорската ѝ дарба, но и с редица благотворителни каузи и защита правата на животните. През последните десетилетия актрисата участва в социалния и политическия живот на своята родина Франция с критика към исляма и политиката към имигрантите, за което многократно е глобявана от съда.