И бенките определят дълголетието
И бенките определят дълголетието / netinfo

Британски учени установиха, че колкото повече бенки има човек по тялото си, толкова по-вероятно е да живее до дълбоки старини.

Проучването е проведено върху 1800 близнаци, а резултатите показват, че наличието на повече бенки повишава възможността ДНК да се бори по-успешно с рака. Хората с много бенки обаче са застрашени от меланома, рядък вид рак на кожата.

Бенките варират по вид и размер. Хората имат средно по 30 бенки, но има случаи, в които техният брой може да надхвърли 400. Причината за това е все още неизвестна, нo освен по бенките, процесът на стареене може да се определи и от дължината на теломерите. Теломерите са малки ДНК вързопчета, намиращи се по краищата на хромозомата на всички клетки, които с възрастта стават все по-къси, пише БГНЕС.

По този начин може да се каже на какъв етап от своето развитие са вътрешните органи. Проучването е показало, че хората с повече от 100 бенки имат по-дълги теломери от тези с по-малко от 25. Доказано е и, че първите живеят средно със 7 години повече от останалите.