Художничка иска уеб-камера вместо изкуствено око
Художничка иска уеб-камера вместо изкуствено око / снимкa: БГНЕС

Едноока художничка от Сан Франциско иска да замени изкуственото си око с уеб-камера, съобщава в. „Сан Франциско Кроникъл“, цитиран от БГНЕС. Таня Влах загубва окото си при автомобилна катастрофа през 2005 г. В момента тя носи акрилна очна протеза, но е решила да я смени с уеб-камера.

„Това не е приумица. Нали във фантастичните романи и филми се говори за киборги? Е, аз съм вид киборг. Пък и чрез уеб-камерата ще мога поне да долавям нюанси на светлината“. Влах е публикувала идеята на блога си и чрез него се е свързала с експерта в „Интел“ Рой Уонт.

Според него, за да се осъществи желанието на Таня не е научна фантастика. „Да се направи уеб-камера с големина и форма на очна ябълка е напълно възможно. Просто камерата трябва да се свърже безжично със смартфон, който да я захранва с енергия“, казва Уонт. Във форума на блога на Таня Влах мненията са разделени на две – половината посетители я подкрепят, другата половина я наричат „куку“. Мнението на вторите изобщо не интересува Таня. „Не мога да разбера какъв е проблемът?“, учудва се тя и добавя през смях: „От моето око-камера дори ще имат полза и други. Аз няма да мога да шпионирам, но те ще могат чрез мен“.