Hудизмът може и да е терапия
Hудизмът може и да е терапия / снимка: sxc.hu

Германските нудисти твърдят, че отказът от дрехите е полезен за психическото и физическото здраве, ето защо с цел психологическо разтоварване в Германия повсеместно се организират нудистки къмпинги, предаде ИТАР-ТАСС.

Психолозите не виждат в нудизма признаци на отклонения, но все предупреждават, че ексхибиционизмът, който често се среща сред любителите на естествената голота, може да избие в психически недъг. Все пак те констатират, че нудизмът спомага за освобождаването от комплекси и може да действа като терапия. Друг е въпросът за влиянието на нудизма върху детето, защото често той се практикува от самите семейства.

Според експертите детето може да бъде травмирано не от самата голота, а от нарушението на приетите норми. А в бъдеще това може да предизвика трудности в социалния живот на индивида, изтъква БГНЕС.

Нудизмът е изключително популярен сред германците. При тях той датира от края 19 век, когато се създаваха тайни нудистки групи. Техните участници са смятали, че дрехите закрепостяват човека. През 20-те години на миналия век привържениците на нудизма дори са издавали две списания. След обединението на Германия явлението се разпространи още по-широко, а популярните плажове трябваше да бъдат разделяни на две зони.