Хроничните заболявания се борят с тренировки, не с хапчета
Хроничните заболявания се борят с тренировки, не с хапчета / снимка: sxc.hu

Американски учени от университета в Джорджия установиха, че пациентите с хронични заболявания може да намалят тревожността си чрез физически упражнения, посочва EmaxHealth. Учените са установили, че движението намалява тревожността с 20% и е по-сигурно от повечето медикаменти с безбройните им странични ефекти.

Голяма част от предписваните в момента медикаменти за намаляване на тревожността имат упойващ ефект и водят до зависимост. Но досега на физическите упражнения като средство за лечение на тревожността не се гледаше сериозно, въпреки малките разходи, отбелязва БГНЕС. Изследванията обаче показват, че пациентите, които се движат редовно, са по-малко нервни, независимо от стадия на тяхното заболяване.

Най-осезаемо е действието на физическите упражнения в случай на артрит, множествена склероза, сърдечносъдови заболявания и дори рак, като може да намалят тревожността с до 90%. Практически, разходките или вдигането на тежести са най-добрите "медикаменти", които може да бъдат предписани при повишена тревожност, казват хората на науката. Най-добри постижения имат пациентите, които тренират малко, но по-интензивно. Идеалното време за тренировка е 30 минути. Изследванията са били извършени върху 3000 пациенти с различни заболявания. Дори и хората, които не били нервни, се оказали по-спокойни в края на периода на изследването, продължило 12 седмици.