/ iStock/Getty Images
Пропионатът - вещество, което се използва като добавка при печене на хляб, за да се предотврати образуването на мухъл, може да доведе до повишени нива на хормони, свързани с риска от развитие на затлъстяване и диабет. Това беше експериментално доказано от учени в Харвардския университет, съобщи РИА Новости.

При първият експеримент в лабораторни мишки се инжектира пропионат, след което лабораторните гризачи повишават нивата на хормоните, включително глюкагон и норепинефрин, както и наскоро открития FABP4, свързващ протеините с мастните киселини.

Тези хормони допринасят за това, че чернодробните клетки в мишките започват да произвеждат повече глюкоза, което води до хипергликемия, характерна за диабета. В допълнение, изследователите открили, че редовното прилагане на доза пропионат на мишки, еквивалентна на тази, която обикновено се консумира от хората с хляба, води до значително увеличаване на теглото и инсулинова резистентност.

Във второто проучване са участвали 14 здрави доброволци. Те са разделени на две групи: една консумира храна, към която е добавен един грам пропионат, а другият - храна с плацебо.

Участниците в научната работа са вземали кръвни проби от доброволците преди хранене, по време на хранене, и на всеки 30 минути за последващите четири часа след хранене. В резултат на това първата група също се оказва с повишени нива на хормони, причиняващо метаболитни нарушения.
БГНЕС