Щитовидната жлеза е отговорна за регулирането на метаболизма и производството на хормони в организма. За да се поддържа здравето на щитовидната жлеза, е важно да се консумират определени храни, които могат да помогнат за нейното функциониране и да я опазят от различни заболявания.
Ето някои от храните, които се смятат за благоприятни за щитовидната жлеза:
1. Храни богати на йод
Йодът е от съществено значение за здравето на щитовидната жлеза, тъй като е необходим за производството на щитовидни хормони. Храни като морски дарове, риба, млечни продукти и яйца са добри източници на йод.
2. Храни богати на селен
Селенът е антиоксидант, който помага за защитата на щитовидната жлеза от увреждания. Бразилски орехи, риба, пиле и яйца са добри източници на селен.
3. Зеленчуци и плодове
Зеленчуците и плодовете са богати на витамини и минерали, които са необходими за здравето на щитовидната жлеза.
4. Витамин D
Този витамин също може да подпомогне щитовидната жлеза. Според проучваният той подобрява нивата на TSH хормона.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Ето някои от храните, които се смятат за благоприятни за щитовидната жлеза:
1. Храни богати на йод
Йодът е от съществено значение за здравето на щитовидната жлеза, тъй като е необходим за производството на щитовидни хормони. Храни като морски дарове, риба, млечни продукти и яйца са добри източници на йод.
ThinkStock/Getty Images
Селенът е антиоксидант, който помага за защитата на щитовидната жлеза от увреждания. Бразилски орехи, риба, пиле и яйца са добри източници на селен.
iStock/Getty Images
Зеленчуците и плодовете са богати на витамини и минерали, които са необходими за здравето на щитовидната жлеза.
iStock/Getty Images
Този витамин също може да подпомогне щитовидната жлеза. Според проучваният той подобрява нивата на TSH хормона.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня