/ ThinkStock/Getty Images
Приемът на лекарства често е свързан със спазването на определена диета, както и правила - да се пият преди или след хране, рано сутрин или вечер. Това не е просто каприз на тялото, а често необходимост, за да подействат лекарствата. Има храни, които неутрализират действието на илачите.

Лекарите понякога пропускат тези препоръки, но е важно да знаем какво да изключим от менюто си при различни видове лечение, защото някои обичайни продукти могат напълно да обезсмислят опитит за лечение.

ThinkStock/Getty Images

Грейпфрутът е много полезен плод, богат на антиоксиданти, подходящ за черния дроб, кожата, мозъка. Но на практика е противопоказен в комбинация с лекарства. Определени съединения, който се съдържат в този цитрусов плод, могат да блокират действието на ензимите на черния дроб и червата. Това дори при правилното дозиране на лекарствата, може да предизвика ефект на предозирането.

ThinkStock/Getty Images

Портокалите обезсмислят приема на аспирин. Подобен ефект всъщност имат и други цитрусови плодове - мандарини, лимони. Комбинацията от тези плодове и ацетиловата киселина в лекарството може да предизвика силно дразнене на стомашната лигавица. Освен болезнен, този ефект е особено опасно за хора, страдащи от гастрит.

ThinkStock/Getty Images

При хипертония е противопоказен е изборът на банани в менюто. Вкусният плод е един от най-богатите на калий, а страниче ефект при приема на медикаменти за хипертония е именно натрупването на калий в кръвта. В комбинация с бананите може да последва нарушаване на сърдечния ритъм.

ThinkStock/Getty Images

Веществото тирамин, което се съдържа в големи количества в твърдите сирена, действа отлично за свиване на кръвоносните съдове. Ако човек приема лекарства срещу хипертония или антидепресанти, консумацията на сирене може да намали, а дори напълно да елиминира тяхната ефективност.

Thinkstock/Getty Images

Зелето "не се понася" с лекарствата за разреждане на кръвта. В този зеленчук се съдържа много витамин К, който е в състояние да блокира действието на лекарствата, които предотвратяват образуването на кръвни съсиреци.

ThinkStock/Getty Images

Ако приемате антибиотици, трябва да забравите за кратко за млякото, защото то може напълно да нулира ефекта на лекарствата. Калцият, на който са богати млечните продукти, свързва антибиотици и ги "изтласква" през червата, като не им позволяват да се абсорбират от организма. Това прави лечението напълно безполезно.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук