/ Istock
Игрива котка се вмъкна в новооткрития етаж за туристически посещения на храма „Света София“ в Истанбул и плени сърцата на посетителите, съобщава турския новинарски сайт Хюриет дейли нюз.

Посетителите на храма не можаха да устоят на чара на четириногия обитател, който бързо се превърна в атракция, както за местните хора, така и за туристите.

От 15 януари „Света София“ е разделена на две помещения с отделен вход. Голямата молитвена зала на входния етаж е със свободен достъп и е предназначена за поклонение. Вторият етаж, където се влиза срещу входна такса от 25 евро, е предвиден за туристически посещения на храма.
Практиката беше предложена като решение за дългата опашка на входа на историческия обект.

Посетителите на „Света София“ вече имат възможност да се срещнат и със симпатичната котка, вмъкнала се в етажа за туристически посещения. Опашката от посетители, чакащи ред да погалят новия талисман на храма и да се снимат с него, е станала тенденция, посочва изданието.
 

Новината за косматия талисман на „Света София“ напомня за котето Гли, което дълги години се радваше на вниманието на посетителите до смъртта си през 2020 г., напомня Хюриет дейли нюз.

Котето Гли имаше и собствен профил в социалната платформа Инстаграм с над 100 хиляди последователи.
 
Наз Хасан-Кълъч/БТА