Хотелски магнат връща милиардите си в Южна Африка
Хотелски магнат връща милиардите си в Южна Африка / снимка: БГНЕС

След изграждането на мега курорти от Бахамите до Дубай, магнатът Сол Керцнер си е отново у дома в Южна Африка с чисто нов хотел за 100 милиона долара, 15 години след оттеглянето си от страната в облак от противоречия, предаде АФП.

По-богат, по-възрастен и с повече знаменитости зад гърба, най-неизвестният южноафрикански милиардер миналия месец откри хотела "One&Only" в Кейптаун, в който има апартамент за нощувка срещу 4000 долара на нощ с внушителни гледки към знаковата планина Тейбъл и към океана. Това е последното бижу във византийската бизнес империя, оценявана на около 2 милиарда долара, пише БГНЕС.

Някога въплъщение на хедонизма под калвинисткото управление на бялото малцинство, дребният 73-годишен магнат стана известен със заобикалянето на забраната от ерата на апартейда върху хазарта с построяването на курорта Сън Сити, в стил Лас Вегас през 70-те години. Разположен на около два часа път с кола от Йоханесбург, курортът бе мястото, където черно и бяло можеха да се смесят и да привличат изпълнители като Елтън Джон и Пол Саймън. Но курортът предизвика международни противоречия с нарастването на глобалната опозиция на апартейда през 80-те, обрисувайки Керцнер като печелещ от насилствено въведената система на сегрегация. Той също така стана обект на серия от разследвания за подкупи по света, без да бъде признат за виновен.

Самият Керцнер твърди, че не му пука за имиджа му, смекчен през годините с привличането на знаменитости в неговата орбита и с откриването на серия от по-значими от живота курорти по цял свят.