Хотел в Берлин предлага на гостите си връщане към ГДР
Хотел в Берлин предлага на гостите си връщане към ГДР / снимка: БГНЕС

Отскоро посетителите на Берлин имат възможността да си спомнят или запознаят с миналото на ГДР, взимайки си стая в младежкия хотел „Остел”.

Сега в Берлин, освен в Музея на ГДР, можете да си освежите паметта или за пръв път да се запознаете с атмосферата, царяла в Източна Германия, в новия младежки хотел „Остел”. Неговото име е образувано от две думи: „ост” – източен и „хостел” – хотел, предоставящ за кратко подслон на туристи, пише БГНЕС.

Идеята за откриването на подобен хотел се появила отдавна в главите на двама бивши акробати от държавния цирк на ГДР. Гуидо Санд, в момента психотерапевт, и бившият му колега Даниел Хелбиг не тъгуват за ГДР.

„Бях щастлив, когато всичко свърши. Използвахме нашето минало, за да изградим нещо ново, уникално, отличаващо се на фона на вече съществуващото в Берлин”, заяви единият от собствениците на хотела за електронното издание на tagesschau.de.

Отвън сградата е напълно обновена. Фоайето на хотела е украсено с оригинални тапети от 70-те години, тежки тъмно кафяви дивани и червени карамфили. Гуидо Санд е твърдо убеден, че мебелите от „Икея” въобще не могат да се сравняват с източногерманските.

В крайна сметка се е получила хотел със собствен дизайн. Стилът може да бъде открит във всичко –от оригиналните аксесоари, мебели и тапети и до коктейл-бара, който не се вписва съвсем в тази ретро атмосфера. „Интериорът в стаите трябва да пробуди спомените на гостите”, разказва Гуидо Санд и си спомня случаи, когато посетителите са разпознавали отделни мебели, които в детството им е имало и в апартаментите на техните родители. В много от стаите над кревата виси портрета на Ерих Хонекер, бивш председател на Държавния съвет на ГДР и лидер на комунистите. Но много от гостите не възприемат тази шега и скриват портрета му в гардероба.