Хората са обичали алкохола още преди 10 милиона години
Хората са обичали алкохола още преди 10 милиона години / Thinkstock/Getty Images

Американски учени установиха с генетични анализи, че нашите далечни прародители хоминиди са си падали по алкохола от ферментирали плодове още преди десет милиона години, пише в. "Дейли мейл".

Екипът на проф. Матю Кариган от Института Санта Фе във Флорида открил в далечното ни родословие гена ADH4, който служи за разграждането на етиловия алкохол. Той възникнал преди около 10 милиона години, когато приматите слезли от дърветата и започнали да се хранят с плодове, паднали на земята. Фактът, че те можели да метаболизират алкохола им дал еволюционно предимство.

И досега генът ADH4 e присъщ само за маймуните, които живеят на земята, като горили и шимпанзета, и не се среща при дървесните видове, като орангутана.

Доскоро учените считаха, че хората са се научили да разграждат алкохола отпреди около 9000 години, когато била получена първата целенасочена алкохолна ферментация. Екипът на проф. Кариган установи, че това е станало много по-рано, когато нашите прародители, разклонили се от шимпанзетата, са започнали да метаболизират естествения спирт при ферментиралите плодове.

Източник: БТА