Хората с кафяви очи вдъхват най-голямо доверие
Хората с кафяви очи вдъхват най-голямо доверие / снимка: sxc.hu

Очите са прозорец към душата. Това не е просто изтъркана фраза. Оказва се вярна.

Мъжете и жените с кафяви очи вдъхват най-голямо доверие, а синеоките хора са най-ненадеждни, показва чешко изследване.

Но момчетата и момичетата със сини очи да не бързат да се втурват за цветни контакти лещи, защото резултатите може да се дължат само на формата на лицето на хората с кафяви очи. Изследователите използвали снимки на 80 мъже и жени и помолили близо 250 доброволци да ги оценят. Като цяло лицата с кафяви очи били сметнати за заслужаващи по-голямо доверие от тези със сини очи. Освен това жените вдъхвали по-голямо доверие от мъжете.

Лицата, оценени като привлекателни, също били възприети като заслужаващи доверие, показва изследването. Дамите с кафяви очи оценили снимките на синеоки жени по-ниско, отколкото на тези със зелени или кафяви очи, предава БГНЕС. Представителките на нежния пол с кафяви очи дали по-висока оценка на женските лица с кафяви очи, отколкото на тези със сини очи.

След това цветът на очите на снимките бил променен, за да се види дали това се отразява на възприятията. При мъжете участници промяната нямала значение, което дава основание да се смята, че нещо във формата на лицата с кафяви очи говори за честност.

Мъжете с кафяви очи на снимките имали по-големи очи, нос и по-широка брадичка. По-малките черти на лицето правят мъжете да изглеждат по-малко мъжествени и следователно не толкова надеждни, твърдят учените от Карловия университет в Прага.