Хомосексуалист бил начело на съветската тайна полиция
Хомосексуалист бил начело на съветската тайна полиция / www.hronos.km.ru

Един от ръководителите на ужасяващата съветска тайна полиция НКВД (Народный Комиссариат Внутренних Дел) Николай Ежов е бил хомосексуалист.

Пикът на сталинистките репресии през 1937-1938 г., става именно по времето на Ежов. След това той е сменен с друг палач Лаврентий Берия, който ръководи зловещите спецслужби от ноември 1938 г. до юни 1953 г. От последните данни оповестени в Москва става ясно, че Ежов сам признава за своята хомосексуалност. Роденият на 19 април 1895 година в Санкт Петербург Николай Ежов перфектно е говорил няколко езика, без обаче да има каквото и да е образование. Заради голямата любов към книгите той е получил прякора "Кольо-книгопочитателят". Имал перфектна памет и желязна воля. Той обаче е висок само 151 см, което според историците е било източник на много негови проблеми и комплекси.

В публикуваните документи в Москва се казва, че Николай Ежов е "участвал в оргии с проститутки", независимо от своята бисексуалност. Той е имал бурни хомосексуални връзки с войници на фронта по време на Първата световна война, но и с висши лидери от Комунистическата партия. Според съвременниците му той е обичал да прави модели на яхти, да свири на китара, да пее и да танцува. Близките му съратници след свалянето му от поста на директор на НКВД твърдят, че той е бил "истинска душа", но с поемането на този пост той се е превърнал в "чудовище". След свалянето му при един от разпитите той казва следното за своята хомосексуалност: Всичко започна когато бях много млад, когато работех в шивашко ателие. Първите ми перверзни връзки бяха още на 15-16 години с моите колеги в ателието. С този начин на живот продължих и в царската армия, когато бях на фронта. Имах най-различни връзки, включително и с висши офицери, партийни секретари... В повечето случаи имаше активност и от двете страни...сменяхме си ролята на жена...

Ежов застава начело на НКВД през септември 1936 г. По негово време стават най-жестоките арести и убийства на държавни и партийни дейци. След свалянето му от поста той отново започва "пиянските и перверзни срещи в кремълския си апартамент". При задържането му на 10 април 1939 година Николай Ежов отхвърля всички обвинения освен това за хомосексуализма. На 3 февруари 1940 година той е осъден на смърт, а на следващия ден присъдата е изпълнена, допълва БГНЕС.