Холивудските тела и древногръцките стандарти (СНИМКИ)
Холивудските тела и древногръцките стандарти (СНИМКИ) / Guliver/Getty Images

Скарлет Йохансон изпревари Ким Кардашиян в класацията за идеална фигура, защото тялото й е най-близо до златното сечение на древните гърци, съобщи в. "Дейли мейл".

Класацията в снимки вижте тук

Коефициентът на Скарлет Йохансон е 1,560, а златното сечение на древните гърци е 1,618. Някои звезди са с по-висок коефициент, но Скарлет Йохансон е най-близо до божествената пропорция.

Ким Кардашиян е втората по съвършенство с коефициент 1,558, а Хелън Мирън - трета с 1,546.

СНИМКИ: Звездите с най-секси тела за плаж

Жените с по-пищни фигури се представят по-добре в класацията. По-атлетичните Камерън Диас и Ел Макферсън са на осмо и девето място.

Древните гърци са прилагали златното сечение към всичко в стремежа си към съвършенството. При Скарлет Йохансон съотношението между бюст, талия и ханш е 96,4 процента от златното сечение, което от хилядолетия е признато за идеал за красота.

СНИМКИ: Идеалното плажно тяло, вдъхновено от знаменитости

Учените са прилагали златното сечение към чертите на лицето, но досега не са го правили за фигури. Сегашната класация е поръчана от марката за бельо "Блубела".

СНИМКИ: Знаменитостите с най-красивите тела

На четвърто място в класацията е Мерилин Монро с коефициент 1,718, който е 94 процента от златния. Пета е Рита Ора, шеста Кели Брук, седма - Кейти Пери. Салма Хайек е десета с коефициент 1,838, който е 88 процента от златното сечение.

Холивудските лица и тела, за които феновете мечтаят

"Не е необходимо да си кожа и кости като модел, за да си красива", казва основателката на компанията "Блубела" Емили Бендъл.

Източник: БТА