Холандско риалити шоу за донорство се оказа измама
Холандско риалити шоу за донорство се оказа измама / netinfo

Холандско риалити шоу, в което умираща жена трябваше да реши на кого от трима пациенти да дари бъбрека си, се оказа измама, съобщиха информационните агенции.

Продуцентите на шоуто "Големият донор" разкриха снощи, че 37-годишната жена, представена като Лиса, е актриса. Тримата кандидати за бъбрека й обаче са истински пациенти, които са знаели от самото начало, че участват в игра.

Шоуто, което е копродуцирано от създателите на "Биг Брадър" Ендемол, казаха, че целта им е била да привлекат вниманието към нуждата от донори на органи.

Холандия е с един от най-ниските проценти на донори в Европа, сочат данните на холандските здравни власти, цитирани от Ройтерс.

Според асоциацията на бъбречно болните в Холандия, 1 088 души чакат за трансплантация, като средно се чака четири години.

Около 40 000 пациенти чакат за трансплантация на органи в цяла Европа. Процентът на смъртност сред хората, докато чакат за трансплантация на сърце, черен или бял дроб, е между 15 и 30 процента.

По време на шоуто Лиса трябваше да избере един от трима кандидати за бъбречна трансплантация.

В края на програмата и тримата пациенти казаха, че са "много щастливи" от участието си в шоуто, което според тях е успех, тъй като е привлякло вниманието на обществото към проблема с донорството на органи, предаде ДПА.

Излъчването на шоуто съвпада с петата годишнина от смъртта на основателя на телевизията, излъчила програмата - BNN, Барт де Грааф, който почина, след като чака напразно донор в продължение на седем години, пише Франс прес.