„Хобит: Пущинакът на Смог“ продължава да е №1 в САЩ и Канада
„Хобит: Пущинакът на Смог“ продължава да е №1 в САЩ и Канада / Форум Филм България

Приключенската лента "Хобит: Пущинакът на Смог" (The Hobbit: The Desolation of Smaug) остана начело на северноамериканския боксофис и след последния уикенд на годината. Той прибави 29,8 милиона долара към приходите си, с които общите му печалби вече възлизат на 190.3 милиона. Действието в лентата на режисьора Питър Джаксън се развива в Средната земя 60 години преди събитията във „Властелинът на пръстените", а сред звездите в нея блестят Мартин Фрийман, Иън Маккелън, Кейт Бланшет, Анди Съркис, Хюго Уийвинг, Ричард Армитидж, Бенедикт Къмбърбач, Еванджелин Лили, Люк Еванс.

На второ място отново е „Замръзналото кралство" (Frozen) с 28.8 млн. долара приходи от уикенда и общо 248.4 милиона за шест седмици на екран. Анимационното приключение с гласовете на Кристен Бел и Джонатан Гроф и разказва историята на кралството на безстрашната оптимистка Ана, което е сковано от вечна зима. Ана обединява сили със смелия планинец Кристоф и неговия другар - северния елен Свен, за да открие сестра си Елза, чиято снежна магия тегне над кралство Арендел.

На трета позиция са „Водещият: Легендата продължава" (Anchorman: The Legend Continues) с 20,2 милиона долара приходи от уикенда и общо 83.7 милиона за две седмици прожекции в САЩ и Канада.

Трилърът „Американска схема" (American Hustle) с Кричън Бейл, Дженифър Лорънс, Брадли Купър, Ейми Адамс и Джеръми Ренър е на четвърто място с 19.6 млн. долара приходи от уикенда и общо 60 милиона за три седмици на екран.

Вълкът от Уолстрийт" (The Wolf of Wall Street) на Мартин Скорсезе е пети в северноамериканския боксофис с 18.5 млн. долара приходи от уикенда и общо 34.3 милиона за една седмица на екран.

Спасяването на Мистър Банкс" (Saving Mr. Banks) с Том Ханкс и Ема Томпсън остана шести с 14 млн. долара от уикенда и общо 37.8 милиона за три седмици прожекции в САЩ и Канада.

Следва го „Тайният живот на Уолтър Мити" (The Secret Life of Walter Mitty), който е спечелил 13 млн. долара през уикенда и общо 25.6 милиона.

На осмо място е епичният "Игрите на глада: Възпламеняване" (The Hunger Games: Catching Fire), който през уикенда си заработи 10.2 млн. долара и вече има 391.1 милиона приходи за шест седмици на екран. Във втората част от поредицата Катнис Евърдийн и Пийта Меларк се завръщат у дома след победата си в 74-те "Игри на глада". Сега те трябва да напуснат семействата и най-близките си приятели, за да поемат на "Турнето на победителя". В лентата участват носителката на Оскар Дженифър Лорънс, Лиам Хемсуърт, Джош Хъчерсън, Елизабет Банкс, Лени Кравиц и др.

На девето място се нареди „47 ронини" (47 Ronin) с Киану Рийвс в главната роля. Приключенската лента спечели 9.9 млн. долара през уикенда и общо 20.6 милиона след първата се седмица на екран.

Коледата на Мадеа" (Tyler Perry's A Madea Christmas) завършва Топ десет със 7.4 млн. долара прихода от уикенда и общо 43.7 милиона за три седмици по кината в САЩ и Канада.