/ БТА
Съвсем скоро по кината тръгва филма „Наполеон“ с Хоакин Финикс. Легендарният режисьор Ридли Скот е създал зрелищен спектакъл за възхода и падението на великия френски император Наполеон Бонапарт. В главната ролята влиза носителят на „Оскар“ Хоакин Финикс.
 

Наполеон
БТА


Филмът започва през 1789 г., когато Мария Антоанета е обезглавена на гилотината по време на Френската революция, докато млад офицер от артилерията, изигран от Хоакин Финикс, наблюдава с тежък присмех, който ще използва през по-голямата част от филма. Новите лидери на Републиката се страхуват да не бъдат изместени от роялистите или от нахлуващите британци и затова изпращат този мършав корсикански войник в град Тулон, за да освободи крепост, окупирана от британски войници.
 

Наполеон
БТА


Точно когато се готви да атакува, той променя прочутата си шапка, като я превръща в симетрична - и така започва възходът му към величието.

Всички следващи жестоки битки са зрелищни, различават се една от друга и са лесни за проследяване. Сред дима, кръвта и хаоса Ридли Скот гарантира, че можете да видите кой печели и защо. Докато кавалеристите атакуват мъгливите равнини, а пехотинците се разкъсват на парчета от оръдейни куршуми, "Наполеон" напомня, че никой друг режисьор не прави филми като Скот.
 

Наполеон
БТА


Най-важната жена в живота на Наполеон - Жозефин е изиграна от Ванеса Кърби. Тази овдовяла аристократка го завладява от пръв поглед, а Кърби е достатъчно харизматична, за да му осигури преврат. Уравновесена, но земна, с блестящи очи, тя винаги се усмихва на шега, която само тя разбира. Изпълнението на Финикс е също толкова приятно. Далечен роднина на императора, когото изигра в по-ранния епос на Скот "Гладиатор", неговият Наполеон е отпуснат до сънливост, когато е на бойното поле, раздразнителен по време на срещи и закърнял юноша, когато става дума за жени.
 

Наполеон
БТА


У нас филмът ще бъде показан на 25 ноември в зала 1 на НДК, в рамките на фестивала „Киномания“.