Хмелът в бирата не само обогатява вкуса й, но и намалява вредата от алкохола върху черния дроб, съобщи Сайънс алърт, позовавайки се на германско изследване.
Учени от университета "Фридрих Шилер" в Йена дали на мишки обикновена бира с хмел, специална бира без хмел или етанол. След 12 часа първата група имала по-малко натрупване на мазнини в черния дроб от животните, получили етанол. Мишките, които пили бира без хмел, имали същото ниво на мазнини в черния дроб като в групата на етанол.
Какво да правим, ако бирата ни свършва прекалено бързо?
Резултатите обясняват защо концентрираният алкохол по-често предизвиква смъртоносно заболяване на черния дроб от бирата.
Хмелът се добавя в бирата за вкус и като консервант. Според резултатите от германското изследване той намалява и образуването на съединенията, наречени реактивни кислородни видове, или свободни радикали, които могат да увредят клетките на черния дроб.
Мъжете харесват жени, които пият бира
Необходими са допълнителни изследвания, които да проверят дали ефектът се запазва и за по-дълъг период.
Източник: БТА