Хлябът не причинява проблеми със стомаха
Хлябът не причинява проблеми със стомаха / Thinkstock/Getty Images

Ново проучване, базирано на широко разпространеното отрицателно мнение за хляба, твърди, че изключването на тестеното изделие от здравословната диета, носи много повече вреда, отколкото полза на организма.

Според учените не хлябът е причина за подутия стомах, а храните които приемаме заедно с него. Например, когато ядем сандвич пълнозърнестата питка не дразни толкова стомаха, колкото плънката поставена между филийките.

Доказателствата, получени при изследването, показват, че общото мнение за хляба е по-скоро възприятие, отколкото реалност, посочва БГНЕС.

Списъкът на знаменитостите които се отказват напълно от глутена, е дълъг. Актрисата Гуинет Полтроу твърди, че никога няма да доближи глутен до устата си, а Мадона е на мнение, че лишаването й от него я държи млада.

В действителност продуктите без глутен могат да бъдат с много по-високо съдържание на мазнини и захар, отколкото останалите.

Друг мит за хляба е твърдението за нездравословния бял хляб в сравнение с полезния черен или пълнозърнест. Учените смятат, че какъвто и хляб да изберем и прибавим към менюто си, той не би навредил на здравословното ни състояние.