Хладилник и пералня озвучават танцовия спектакъл 2replicate
Хладилник и пералня озвучават танцовия спектакъл 2replicate / Sofia Photo Agency, архив

Хладилник и пералня "озвучават" танцовия спектакъл "2replicate" на Виолета Витанова и Станислав Генадиев. Премиерата е на 20 декември от 19.30 ч. на Сцена на 4-ия етаж в Народния театър "Иван Вазов".

"Ако е вярно, че светът ще свърши на 21 декември, препоръчваме ви последното нещо, което гледате, да е "2replicate" - съвременно танцово пътуване сред вечната тема за женските и мъжките енергии, тези, за които често говорим, но рядко разбираме", казват от екипа.

Театралната публика познава Виолета Витанова и Станислав Генадиев като хореографи и участници в спектакли като "Калигула" (2008), "Нощна пеперуда" и "Хамлет" (2012) на режисьора Явор Гърдев. Любителите на съвременния танц ги свързват с незабравимите "Void" (2008), "Imago" (2007 - с награда "Икар" за дебют) и "25.03." (2007).

В "2replicate" те остават верни на стремежа си към експеримент със сетивата, въображението и технологиите. На сцената телата на танцьорите еволюират, но не защото идват от миналото, а защото се появяват от бъдещето. Преминават през различни фази и пространства, заедно - като части на нов ДНК дует, и поотделно - в търсене на себе си и другия, отбелязва БТА.

По този път двамата имат неочаквани "партньори" - три електроуреда, толкова вписани във всекидневието ни, че отдавна не ги забелязваме. Тук обаче хладилникът, пералнята и миялна машина издават звуци, от които Михаил Стоянов създава уникалната звукова среда на спектакъла.

Върху белите корпуси на уредите, върху телата на танцьорите и върху сценографията на Евгения Сърбева с компютърен замах "рисува" Георги Христов. Използвайки съвременен софтуер, рядко употребяван в артистични проекти, той създава интерактивна визуална инсталация, реагираща на движението на телата и танцуваща заедно с тях.