Хитлер обожавал щрудел със стафиди
Хитлер обожавал щрудел със стафиди / снимка: Guliver/Getty Images

Бивша прислужница на Хитлер разказва да неговите гастрономически пристрастия и в частност за любовта му към сладкото.

По думите на 89-годишната австрийка Елизабет Калхамер, едно от любимите лакомства на фюрера бил щрудел със стафиди. Хитлер всеки ден ядял такъв и никога не му омръзвал, като понякога ставал да си хапне щрудел и през нощта. Друго любимо негово лакомство били шоколадови бисквити, а също и бисквити с баварски крем.

Хитлер страшно обичал сладко, въпреки че бил на строга диета заради проблеми с далака. Самата Калхамер не приготвяла храната на Хитлер, нито му сервирала. Нейните задължения се изразявали единствено в почистване. На нея й било дори забранено да разговаря с Хитлер, но за времето прекарано в баварската му резиденция австрийката запомнила неговите привички и най-вече апетита му за сладкиши.

Калхамер разказва още, че в дома на Хитлер и Ева Браун, с която той встъпва в брак непосредствено преди смъртта си, винаги имало много гости, пише БГНЕС. Фюрерът и Браун били обслужвани от общо 22-ма прислужника и прислужници. Мъжете обаче се броели на пръсти, тъй като Хитлер предпочитал да бъде обслужван от жени.