Хирургът, който ще трансплантира глава, иска финансова помощ от Бил Гейтс
Хирургът, който ще трансплантира глава, иска финансова помощ от Бил Гейтс / Thinkstock/Getty Images

Италианският неврохирург Серджо Канаверо, който уверява, че се подготвя да извърши първата трансплантация на човешка глава, отправи призив към богати американски дарители като Бил Гейтс да му помогнат да осъществи проекта си, смятан от мнозина в научната общност за налудничав, предаде АФП.

Оповестявайки за проекта си в края на 2013 г., д-р Канаверо прецени, че подобна трансплантация ще е възможна през 2016 г. Сега в рамките на започналата в Анаполис конференция на Американската академия на хирурзите в неврологията и ортопедията той поясни как възнамерява да „свърже” главата с гръбначния мозък - изключително важен момент при подобна хирургична интервенция, цитирайки напредъка в изследванията най-вече с животни през последните тридесет години.

Д-р Канаверо изложи подробно тезата си в разстояние на два часа и половина. Според него, тайната се състои в това да се създаде изключително фино острие, с което да се срежат прецизно нервни тъкани. След това д-р Канаверо възнамерява да използва полиетиленгликол и електрически ток, за да ускори „свързването” им.

Сред 150-те участници в конференцията бе и първият кандидат доброволец за подобна трансплантация - 30-годишният руснак Валерий Спиридонов, който е засегнат от болестта на Вердниг-Хофман. Тя се изразява в нелечима прогресивна атрофия на мускулите. В Анаполис д-р Канаверо и Спиридонов се срещнаха за пръв път.

Италианският неврохирург призова американските си колеги да му помогнат в осъществяването на проекта. Той намекна, че милиардери като Бил Гейтс биха могли да предоставят средства за амбициозния проект.

Изтчоник: БТА