Хийт Леджър номиниран посмъртно за „Златен глобус
Хийт Леджър номиниран посмъртно за „Златен глобус / снимка: БГНЕС /

Австралиецът Хийт Леджър беше номиниран посмъртно за „Златен глобус" за участието си в последния филм за Батман „Черният рицар". Леджър изигра там ролята на Жокера, която според мнозина е една от причините за преждевременната му смърт. Номинациите за едни от най-престижните кинонагради бяха обявени тази сутрин в Лос Анджелис.

Хийт Леджър получи номинация в категорията „поддържаща мъжка роля". В състезанието са още Том Круз, Робърт Дауни – джуниър, Ралф Файнс и Филип Сиймур Хофман. Кинокритици са категорични, че Глобусът ще бъде за Леджър. Той вече получи посмъртно няколко награди – от Австралийския филмов институт и от Асоциацията на филмовите критици в Лос Анджелис. Прогнозите са, че Хийт Леджър ще бъде номиниран и за Оскар.

Леонардо ди Каприо, Франк Лангела, Шон Пен, Брад Пит и Мики Рурк са номинирани за „главна мъжка роля". При дамите борбата ще е между Ан Хатауей, Анджелина Джоли, Мерил Стрийп, Кристин Скот Томас и Кейт Уинслет.

Победителите ще бъдат обявени на церемония на 11 януари 2009. Наградите „Златен глобус", според мнозина, са най-точната индикация за това при кого ще отидат Оскарите.