Хеопсовата пирамида е леко изкривена
Хеопсовата пирамида е леко изкривена / ThinkStock/Getty Images

Хеопсовата пирамида в Гиза може да е едно от Седемте чудеса на света, но не е идеална. Основата й е малко изкривена, защото строителите й са направили детинска грешка, съобщи Лайв сайънс.

Западната страна на пирамидата е малко по-дълга от източната. Макар и разликата да е минимална, е достатъчна, за да бъде засечена от изследващите я учени, ръководени от инж. Глен Даш и египтолога Марк Лерер. Основата й не е идеален квадрат.

Как са били построени египетските пирамиди?

Хеопсовата пирамида е строена преди около 4500 г. Тя е най-голямата в Гиза. Първоначално е била облицована с варовик, но по-голямата част от него липсва. Това е затруднявало измерването й.

Откриха термични аномалии в Хеопсовата пирамида

За да определи оригиналната дължина на стените, изследователският екип е търсил оцелели облицовъчни камъни, чиито ръбове още стигат до платформата, върху която е построена пирамидата. Те са търсили и следи по платформата, които да показват докъде е стигала облицовката. Открили са общо 84 такива точки, маркирали са ги и са изчислили дължината на стените със статистически методи.

Заснеха за пръв път тайната камера на Хеопсовата пирамида

Резултатите показват, че източната страна на пирамидата първоначално е била дълга от 230,295 м до 230,373 м, а западната - от 230,378 м до 230,436 м. Това означава, че западната страна е била най-много с 14,1 см по-дълга от източната.

Вярно е, че така основата не е идеален квадрат, но все пак точността е забележителна за строеж отпреди 4500 години.

Източник: БТА