/ iStock/Getty Images
Американският университет „Джон Хопкинс“ насърчава семействата по целия свят да повишат информираността на децата за пластичното замърсяване с пет забавни дейности, докато мнозина са в самоизолация по време на глобалната пандемия от коронавирус.

Тъй като много държави затвориха училищата, за да попречат на разпространението на вируса, САЩ призоваха хората да повишат осведомеността на децата си за замърсяването с пластмаса, на фона на глобалното производство, което ще достигне 1 милиард тона годишно до 2050 г.

Превърнете карантината в забавление - ето няколко идеи


С предупреждението, че 8 милиона тона пластмасови отпадъци навлизат в океаните всяка година, в изявлението се казва: "Има много начини, чрез които можете да осведомите децата у дома за пластмасовото замърсяване и неговите въздействия."

Университетът препоръчва на родителите да направят музикален инструмент от пластмасов боклук; да разчистят и сортират заедно с тях съдържанието в шкафовете по материалите, от което е направено.

Полезно: Как да работим у дома, ако имаме деца

Също да се въведе Ден без пластмаса; да направят лодка от пластмасови отпадъци и да проведат модно ревю с дрехи, направени от боклук.

Замърсяването с пластмаса продължава да представлява сериозен риск за здравето на хората и околната среда, тъй като причинява смъртта на стотици хиляди морски видове и същевременно заплашва здравето на хората поради токсини, които влизат в хранителната верига от пластмасите.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БГНЕС