Хелзинки ще се отоплява с топлината от компютрите
Хелзинки ще се отоплява с топлината от компютрите / снимка: БГНЕС

Топлината, отделяна от работата на компютрите в най-големия информационен център в град Хелзинки, ще бъде използвана за отопление, предадоха Ройтерс и РИА "Новости".

Под основите на катедралата Успение на Светата Богородица, която е едно от любимите места на туристите, посещаващи финландската столица, ще бъдат разположени сървърите. Топлината, отделяна от работата на стотиците сървъри, ще се събира и доставя в отоплителната система на Хелзинки. "Това е напълно реално, тъй като значителна част от отоплителната система в столицата може да работи с топлинната енергия, отделяна от сървъри", заяви мениджърът по проекти от компаниите Helsingin Energia Юха Сипила.

Новата система ще заработи от януари 2010 г. Нововъведението ще бъде тествано първо от компанията Academica, която се занимава с информационно и техническо обслужване.

Финландия и останалите северни европейски страни използват система за нагряване на водата с помощта на възобновяеми енергийни източници заради по-малкото разходи, допълва БГНЕС. Компютърните компании се стремят да съкратят производствените си разходи като намалят енергийното потребление на информационните си центрове, на които се падат 30% от разходите за електричество.