Харвард си остава №1
Харвард си остава №1 / снимка: Reuters

Харвард продължава да е най-добрият университет в света. Вече за девета година той води класацията на авторитетното списание Times Higher Education за ВУЗ-овете. И следващите пет най-добри университети са все в САЩ.

Харвардският университет се завърна на първото място, след като миналата година временно го отстъпи на Калифорнийския технически университет. През 2011 година Харвард дели второто място със Станфорд.

Поредната класация на висшите учебни заведения по света, изготвена от британското списание, се базира на мненията на 17 500 учени и преподаватели във висши учебни заведения от 149 държави. Студентите не участват в допитванията. И статуквото е възстановено. Още от първото оповестяване на класирането преди девет години Харвард неизменно е първенец.

Къде е Германия?

В сравнение с миналата година в Германия има леко подобрение. Най-добрият германски университет е мюнхенският "Лудвиг-Максимилиан", който се изкачва от 48 на 42 място в класацията. Университетът Хумболт в Берлин и Техническият университет в Мюнхен заемат съответно 61-о и 70-о място. Университетът в Хайделберг също е сред първите 100.

Представянето на Германия в класацията само с 4 висши учебни заведения не се възприема като комплимент, но както казва издателят на Times Higher Education Фил Бейти - изгледите за бъдещето били добри за Германия. "Можем да очакваме по-нататъшно подобрение, ако към германските университети се проявява по-голямо международно внимание", смята той.

Преобладаващ брой от най-добрите университети са в Съединените щати - 44. В Европа най-добро е представянето на Великобритания /с 10 висши учебни заведения/ и Холандия - с пет.

Настъплението на Азия

С други думи: и през 2012 година водещи в класацията са предимно американски и британски университети. Най-добре класираният университет от други държави е токийският, който заема 8-о място. Неговото добро класиране показва индиректно и една нова тенденция - азиатските университети повишават имиджа си.

В сравнение с миналата година пет азиатски университети са подобрили реномето си - китайският университет Цинхуа, Пекинският университет, Университетът в Хонг Конг, Националният университет в Сингапур и Националният университет на Тайван. "Нашите данни ясно показват изместване на тежестта от запад към изток", казва Бейти.

Показателите, които се изследват за установяването на нивото на образованието в съответния университет, са качество на преподавателската дейност, обем на изследователската работа, публикации в медии и научни трудове, приложени иновации и дял на чуждестранните преподаватели и студенти.