Хакери изнесоха на показ и-мейла на Сара Пейлин
Хакери изнесоха на показ и-мейла на Сара Пейлин / снимкa: БГНЕС

Агенти на ФБР разследват и-мейла на кандидатката на Републиканците за вицепрезидент на САЩ Сара Пейлин, настоящ губернатор н Аляска, след като хакери проникнаха в него и публикуваха информацията в интернет, съобщи британският в. "Гардиън", цитиран от БГНЕС.

Фотографии и копия от страници от личния и-мейл на Палин в Yahoo.com бяха публикувани он-лайн вчера, след като били изпратени до сайта Wikileaks. Публикуваните страници показват поредица от служебни писма на Пейлин като губернатор на Аляска до нейните подчинени, както и чернова от писмо до губернатора на Калифорния Арнолд Шварценегер.

Въпреки че някои от изнесените на показ в интернет писма са с лично съдържание, сайтът Wikileaks защити правото си да ги публикува, изтъквайки, че Пейлин е нарушила правилата за водене на служебна кореспонденция, като изпращала служебни и-мейли по личната си електронна поща.

"Губернатор Пейлин подлежи на критика заради използването на частен и-мейл за изпращане на служебна поща и по този начин е избегнала законите за прозрачността. Публикуването на кореспонденцията, заедно с и-мейл адреса е израз на тази критика", твърди уебсайтът. Хакерското дело се приписва на група, наричаща се "Анонимните", към която гравитират анархисти, шегаджии и защитници на обществения интерес. По-рано тази интернет-група е вземала на прицел сциентолозите и педофилите, отбелязва "Гардиън".