Гумени патета, обиколили няколко океана, се очакват на Острова
Гумени патета, обиколили няколко океана, се очакват на Острова / netinfo
Първите от всички 29 000 гумени патета, които от 15 години плават в световния океан, се очаква да пристигнат край бреговете на Великобритания съвсем скоро, съобщава БГНЕС, позовавайки се на информация на „Ананова”.

Патетата се изсипаха от контейнеровоз, тръгнал от Китай за Сиатъл, САЩ през 1992 г. Тяхното пътешествие след това предложи на учените много по-добър поглед върху теченията на повърхността на водата. „За три години патетата стигнаха до северната част на Тихия океан – целия път от мястото на изсипването им до Аляска, до Япония и после пак до Северна Америка”, заяви океанографът Къртис Ебесмайер.

Плаващите патенца се очаква да пристигнат до Корнуолските плажове това лято, очукани и избелели от дългата си обиколка във водите на Северния ледовит океан, Тихия и Атлантическия океани.

През 1995 г. те преминаха край бреговете на Аляска и достигнаха Беринговия проток. Именно тогава бяха „хванати в капана” на бавно движещ се лед за няколко години и успяха да стигнат в Атлантика през 2000 г. Година по-късно бяха засечени на мястото, където е потънал Титаник. Някои от тях се отделили и насочили към Европа, други се появиха в Хавай, Индонезия, Австралия и Южна Америка.

Същевременно за играчките бяха написани две детски книги, а самите те се превърнаха в много търсени в сайта за онлайн търгове еВау. Цената, която достигат е 1000 паунда. Автентичността им може да бъде потвърдена от надписа „Първите години” върху тях.