Гренландските акули доживяват до 400-годишна възраст
Гренландските акули доживяват до 400-годишна възраст / Pixabay

Гренландските акули са гръбначните с най-голяма продължителност на живота - в студените води на Северния ледовит океан могат да доживеят до 400-годишна възраст, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Вижте най-ужасяващите праисторически морски създания

Тези животни растат с едва около 1 сантиметър годишно и бавното им развитие допринася за изключителната продължителност на живота им. Те живеят по-дълго от други рекордьори по дълголетие - галапагоските костенурки и гренландските китове.

Един-единствен животински вид на планетата е с по-голямо дълголетие - мидата Arctica islandica, за която бе установено, че може да доживее до 507-годишна възраст, отбелязаха авторите на изследването.

Уловиха древна акула в Австралия

Гренландската акула е най-едрата риба, която се появява на бял свят в арктически води. Нужни са й около 150 години, за да достигне полова зрялост, заявиха учени от университета на Копенхаген.

Те използвали въглерод 14, за да изследват очните лещи у 28 женски гренландски акули, които били уловени случайно. Учените могат да получат данни за възрастта на морски животни, като в тъканите им открият следи от радиация, която е в резултат на ядрени опити, провеждани от 50-те години на миналия век.

Откриха нов вид светещи акули (СНИМКИ)

Двете най-едри изследвани акули били дълги 5,02 метра и 4,93 метра. Учените преценили, че възрастта им е съответно 392 години и 335 години.

Средната продължителност на живота на гренландските акули е 272 години, констатирали учените.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".

Източник: БТА