Грейнаха светлините на коледната елха в Рим
Грейнаха светлините на коледната елха в Рим / netinfo

На празнична церемония на площад "Свети Петър" тази вечер бяха запалени светлините на 23-метрова коледна елха, предадоха Асошиейтед прес и ДПА. Те бяха включени от младо момиче в традиционно тиролско облекло.

Елхата е украсена с гирлянди и 2000 лампички. Запалването на светлините бе съпроводено от песни на немски, италиански и ладино - древния език на Вал Бадия, долина в Южен Тирол, където е отсечена коледната елха.

На площада в реални размери е пресъздадена и сцената на Рождество, която ще бъде открита на Бъдни вечер. По-рано папа Бенедикт Шестнайсети поздрави поклонници от Вал Бадия и заяви, че елхата е "изразителен символ" на Коледа, защото "с вечнозелените си листа напомня за живота, който никога не умира".

Началото на традицията да се украсява елха за Коледа във Ватикана бе поставено от папа Йоан Павел Втори. Всяка година папата получава като подарък коледна елха от различни области и страни. Миналата година коледното дърво бе доставено от Калабрия, а през 2005 г. бе подарък от Австрия.