Готов е първият подводен музей в Европа (СНИМКИ)
Готов е първият подводен музей в Европа (СНИМКИ) / Thinkstock/Getty Images

Първият подводен музей "Museo Atlántico" в Европа е вече факт - той се намира на Канарските острови и е дело на британския художник Джейсън де Кеърс Тейлър, съобщава Artprice.

На 2500 кв.м площ са разположени повече от 300 скулптури на художника. Фигурите под водата са свързани със съвременния живот - посетителите на музея може да видят скулптура на двойка, която си прави селфи, лодка с мигранти, които се опитват да достигнат нелегално Европа от Африка и много други.

Скулптурите са спуснати в район, който е защитен биосферен резерват от ЮНЕСКО. Основната им цел е да се превърнат в изкуствен риф, така че местните морски видове да продължат да се възпроизвеждат.

Преди Museo Atlántico Тейлър е изградил още две подобни атракции - във водите край Мексико и в Гранада, Карибите.

Джейсън де Кеърс Тейлър е известен с многобройните си подводни скулптури и инсталации. Роден е през 1974 г., дете на англичанин и гвинейка, той израства пътувайки между Европа, Азия и Карибите. Силно влияние върху формирането му като творец изиграват именно детските му спомени от причудливите форми на кораловите рифове в Малайзия.

Тейлър се изявява и като подводен еколог, носител е на престижни награди за подводна фотография и над 14 години е квалифициран инструктор по гмуркане. През май 2006 г. печели международно признание с първия в света подводен скулптурен парк в Гренада.

Самият Тейлър казва за своето творчество: "Моята работа е посветена на промяната в скулптурите, които отразяват еволюцията около нас".

Източник: БГНЕС