Google почете физик-нобелист
Google почете физик-нобелист / screenshot/google

Питате се кой е Ервин Шрьодингер и защо Google отбелязват годишнината от неговото рождение?

Шрьодингер е австрийски физик-нобелист, който има голям принос за развитието на квантовата механика, по-специално с уравнението на Шрьодингер, за което е удостоен с Нобелова награда за физика през 1933 г., разкрива digital.bg. Неговото име обаче най-често се свързва с експеримента, който днес носи името „Котката на Шрьодингер”.

В една затворена кутия се поставя котка. В кутията има уред, който съдържа отровен газ и радиоктивно ядро. Вероятността това ядро да се разпадне в рамките на един час е изчислена точно на 50%. Ако ядрото се разпадне, механизмът се задейства, отваря съда с отровен газ и котката умира.

Според квантовата механика, ако върху ядрото не се провежда наблюдение, състоянието му се описва като смесване  на две състояния - разпаднало се ядро и не-разпаднало се ядро, следователно, котката е жива и мъртва едновременно. Ако кутията бъде отворена, експериментаторът трябва да види едно от двете състояния - „ядрото се е разпаднало, котката е мъртва” или „ядрото не се е разпаднало, котката е жива”.

Целта на експеримента е да се разбере кога системата спира да съществува като смесване на две състояния и избира едно конкретно? Затова в съвременната квантова физика има едно донякъде стряскащо за материалистите правило, а именно, че вселената може да се променя в зависимост от нейния наблюдател.

Ервин Шрьодингер е роден е на 12 август 1887 г. във Виена. Обича поезията и сам пише стихове, превежда Омир от старогръцки на английски език, познавач е на класическото и модерното изкуство, занимава се със скулптура. Учи физика във Виенския университет.