Глобиха канадец за пилотиране на шезлонг (СНИМКИ/ВИДЕО)
Глобиха канадец за пилотиране на шезлонг (СНИМКИ/ВИДЕО) / Thinkstock/Getty Images

Канадец беше санкциониран от властите за свободен полет високо над Калгари. Ексцентрикът обаче летял със шезлонг, към който били прикрепени 110 големи балони с хелий, съобщиха местни медии.

27-годишният Даниъл Бориа излетя с импровизирания си летящ стол от голф игрище, екипиран с кислородна бутилка, радиостанция и парашут. По време на приключението, което трябваше да направи известен дребния му бизнес, свързан с почистване, под него летели два изтребителя. Накрая младият мъж скочи с парашут от шезлонга в условията на силен вятър, който го отклони от курса му и беше арестуван от полицията при приземяването си.

Бориа, когото прокурорът нарече „балонатик", беше глобен с 5000 канадски долара (3 700 американски). Освен това мъжът се съгласил да дари 20 000 долара за благотворителност след като се призна за виновен в опасно използване на въздухоплавателно средство, съобщи обществената телевизия СВС.

Ексцентрикът се задължава също да предаде на съда видео материала с полета си от 5 юли 2015 година, за да не го използва за самореклама.

Вестник „Калгари хералд" цитира прокурора Мат Далидович, че полетът на Бориа, при който той достига височина от 2 км., е можел да доведе до сблъсък с повече от 20 пътнически самолети, които по същото време излитали и кацали на градското летище.
Полетът на Бориа е римейк на експеримент от 1982 година в Калифорния, който е бил повтарян от ентусиасти по целия свят и дори създаде екстремния спорт, известен като „клъстър бълуунинг".

Източник: БГНЕС