Учени от университета на Бат, Великобритания, са установили, че глобалното застудяване е било основен движещ фактор в еволюцията на орхидеите и е оказало влияние върху сегашното им разнообразие, пише сп. "Протоколи на Американската академия на науките". 

Орхидеите (Orchidoideae) са едно от най-големите семейства растения, включващо 28 000 вида, които виреят по целия свят.

За целите на настоящото изследване авторите му са анализирали 1475 вида орхидеи. Специалистите от университетския Център за изследване на еволюцията "Милнър" са установили, че те не са се развивали постепенно в продължение на хилядолетия, а нови видове са се появявали сравнително бързо поради промените в глобалните температури.

Учените са изследвали хиляди ДНК последователности, за да изготвят родословно дърво, показващо степента на родство между видовете. Те са използвали статистически модели, за да проверят как климатичните промени в историята на Земята са повлияли на видообразуването. Приложени са и модели за географското разпространение на видовете.

Изследователите са открили доказателства, че повечето видове орхидеи са се появили през последните 10 милиона години, започвайки от миоцена, което съвпада с геоложките свидетелства за глобално застудяване. 

Моделите показват, че захлаждането оказва 700 пъти по-голям ефект върху видообразуването на орхидеите, отколкото времето. То е довело до едновременна диверсификация във всеки от седемте основни региона, където растат орхидеи.
Елена Христова/БТА