/ ThinkStock/Getty Images
Зрението на децата постоянно се влошава, като всяко трето дете вече страда от късогледство или не може да вижда ясно нещата в далечината, показва глобален анализ, цитиран от Би Би Си. 

Авторите му отбелязват, че затварянето по времето на пандемията от COVID-19 е оказало отрицателно въздействие върху зрението, тъй като децата са прекарвали повече време пред екраните и по-малко време на открито.

Изследователите предупреждават, че късогледството (миопия) е нарастващ проблем за здравето в световен мащаб, който до 2050 г. ще засегне още милиони деца.
Най-високите проценти са отчетени в Азия - 85 на сто от децата в Япония и 73 на сто от тези в Южна Корея страдат от късогледство. В Китай и Русия над 40 процента от децата са късогледи.
 
Най-ниски проценти на късогледство - 1 на сто, изследователите отчитат в Парагвай и Уганда.  Във Великобритания, Ирландия и САЩ проблемът засяга около 15 процента от децата.
Анализът, публикувано в British Journal of Ophthalmology, прави преглед на изследвания, обхванали повече над пет милиона деца и тийнейджъри от 50 страни на шестте континента.

Авторите му са установили, че процентите на късогледство са се утроили между 1990 г. и 2023 г., нараствайки до 36 на сто.

Според изследователите това увеличение е било "особено забележимо" след пандемията от КОВИД-19.

Късогледството обикновено започва в началното училище и има тенденция да се влошава, докато окото спре да се развива на около 20-годишна възраст.

Съществуват фактори, които го правят много по-вероятно - животът в Източна Азия е един от тях.

Генетиката - чертите, които децата наследяват от родителите си, също оказва влияние. Съществуват обаче и други фактори, като например особено ранната възраст (две години), на която децата започват образованието си на места като Сингапур и Хонконг.

Това означава, че през ранните си години те прекарват повече време, съсредоточавайки се върху книгите и екраните, което натоварва очните мускули и може да доведе до късогледство, показват изследванията.

В Африка, където училищното обучение започва между шест и осемгодишна възраст, късогледството е седем пъти по-рядко срещано, отколкото в Азия.

По време на затварянето заради КОВИД-19, когато милиони хора по света трябваше да стоят на закрито за дълги периоди от време, зрението на децата и тийнейджърите пострада.
До 2050 г. това състояние може да засегне повече от половината тийнейджъри по света, прогнозират изследователите, цитирани от Би Би Си.

Момичетата и младите жени вероятно ще имат по-високи нива на заболеваемост от момчетата и младите мъже, тъй като те са склонни да прекарват по-малко време в дейности на открито в училище и у дома, когато пораснат, показва още анализът.

Растежът и развитието на момичетата, включително пубертетът, започват по-рано, което означава, че при тях късогледството също се проявява по-рано.

Въпреки че до 2050 г. се очаква Азия да бъде с най-високи нива в сравнение с всички останали континенти, с близо 69 процента късогледство, развиващите се страни също могат да достигнат 40 процента, казват изследователите.

За да предпазят зрението си и да намалят вероятността от развитието на късогледство, децата трябва да прекарват поне два часа навън всеки ден, особено на възраст между седем и девет години, казват британски очни експерти.

Те препоръчват на родителите да заведат децата си на очен тест, когато са на тази възраст, дори ако зрението им е било проверявано по-рано.

Родителите освен това трябва да имат предвид, че късогледството се среща в семействата и ако някой от тях страда от проблема, вероятността децата също да са късогледи е три пъти по-голяма в сравнение с останалите.

Късогледството не може да се лекува, но може да се коригира с очила или контактни лещи.

Специални лещи могат да забавят развитието на късогледството при малките деца, като насърчават окото да расте по различен начин, но те са скъпи. В Азия, където тези специални лещи са много популярни, се използват и стъклени класни стаи, които имитират обучение на открито.

Опасенията са, че високите нива на късогледство могат да доведат до голям брой необичайни очни заболявания в по-напреднала възраст.

Експертите напомнят, че сред признаците на късогледство са затруднения при разчитане на думи от разстояние, например при четене на дъската в училище, седене близо до телевизора или компютъра или държане на мобилен телефон или таблет близо до лицето, главоболие, често търкане е на очите.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Елена Христова, БТА