Глоба от 20 долара за ругатни в американски град
Глоба от 20 долара за ругатни в американски град / снимка: sxc.hu

Всеки, който ругае в малкия американски град Мидълбъроу, щата Масачузетс, ще бъде глобяван с 20 долара, предаде Асошиейтед прес.

Жителите на градчето в покрайнините на Бостън взеха това решение на общо събрание със 183 гласа срещу 50 против.

Представители на местните власти обясниха, че мярката няма за цел да цензурира лични разговори, а е насочена срещу обидните думи, използвани от тийнейджъри и други младежи в центъра на града с население от около 20 хиляди души и обществените паркове.

В Мидълбъроу от 1968 година е в сила местен нормативен акт срещу използването на нецензурни думи на публични места. Той обаче квалифицира псуването като престъпление и за това рядко е прилаган.

Новата наредба декриминализира ругатните на публични места, като разрешава на полицаите да пишат актове, като при пътни нарушения, отбелязва БТА.. Целта е служителите на реда да бъдат стимулирани да налагат наказания за използване на нецензурни думи.

Спорен обаче е въпросът дали нарушава свободата на словото, която е записана в конституцията в САЩ. Щатски закон в Масачузетс обаче позволява на градовете да приемат нормативни актове на местно ниво, които разрешават на полицията да арестува хора за нанасяне на обида на публично място.

Новата мярка ще декриминализира още някои видове непристойно поведение и употреба на алкохол и марихуана, както и трупането на сняг на уличните платна.