Главният глетчер в Андите ще се стопи до 5 години
Главният глетчер в Андите ще се стопи до 5 години / netinfo

Главният глетчер в най-голямата планина на Южна Америка Андите, ще се разтопи напълно само след пет години заради глобалното затопляне. Това предупреди един от водещите изследователи на глетчерите, съобщава британският вестник “Таймс”.

Неизбежната смърт на глетчера Кори Калис, главният компонент в ледената шапка Куелкая в Перуанските Анди, е най-страшното доказателство за ефекта на климатичните промени, смята Лони Томпсън от университета в Охайо.

Въпреки че учените знаят от години, че глетчерът се топи, новите наблюдения са посочили, че скоростта на тези процеси е нараснала изключително много. Сега професорът очаква, когато посети планината през лятото, да види глетчера намалял на половина само за една година.

Процесът е стряскащ и не се подчинява на никакви политически планове, коментира той. Ледената шапка Куелкая покрива 44 квадратни километра площ в Андите и е най-голямата ледена маса в тропическа планина. От 1963 година насам тя се свива с 1,1 км на година, а сега тази скорост се е увеличила десет пъти. /БГНЕС/